اسدالله نیکنام در گفتگو با روابط عمومی شبکه بهداشت و درمان شهرستان دیر با بیان اینکه هر ساله به طور میانگین هفتاد مورد حیوان گزیدگی در شهرستان دیر اتفاق می افتد ، گفت : در شش ماهه ابتدای سال جاری تعداد بیست و یک مورد گزش توسط سگ ، گربه و سگسانان اتفاق افتاده است که نسبت به مدت مشابه در سال گذشته 3 مورد کاهش داشته است .
وی با اشاره به اینکه شهرستان دیر طی بیش از چند دهه گذشته هیچگونه آماری از بیماری هاری نداشته است گفت : با تلاش و زحمات شبانهروزی پرسنل مراکز درمان هاری شهرستان، تمامی خدمات مورد نیاز به افراد حیوان گزیده ارایه میشود .
وی مراکز بهداشتی درمانی دیر ، بردخون و آبدان را سه مرکز درمان هاری در شهرستان دیر معرفی کرد و افزود : این مراکز به صورت شبانهروزی آماده هرگونه خدمت به مصدومان و مجروحان حیوان گزیدگی است و دو مرکز بهداشتی درمانی بردستان و دوراهک نیز در زمینه ادامه درمان فعال بوده و خدمات مورد نیاز به مصدومین حیوان گزیده ارایه میدهد .
مسئول بیماریهای قابل انتقال بین انسان و حیوان در شبکه بهداشت و درمان شهرستان دیر در خصوص بار مالی که بیماری هاری به اقتصاد جامعه تحمیل میکند، گفت : در شش ماهه ابتدای امسال بیش از هفتاد میلیون ریال صرف تجویز سرم و واکسن به افراد حیوان گزیده در شهرستان دیر شده است .
نیکنام در ادامه در مورد بیماری هاری افزود : هاری بیماری مهلکی است که معمولا به دنبال جراحات ناشی از حمله حیوانهای مخزن هاری به انسان منتقل میشود و این اتفاق میتواند توسط حیوانهایی از جمله سگ و سگسانان، گربه و گربهسانان و حیوانات اهلی چون گاو، گوسفند که ناقل بیماری هاری هستند، رخ دهد.
وی در مورد پیشگیری از این بیماری تشریح کرد: به رغم پیشرفت چشمگیر علوم پزشکی، چنانچه فردی به هاری مبتلا شود مرگ وی حتمی است مگر اینکه فرد به محض گزیدگی از حیوان هار سریعا علیه هاری واکسیناسیون شود .
کارشناس مسئول واحد پیشگیری شبکه بهداشت و درمان شهرستان دیر ادامه داد: ازیاد سگهای ولگرد و نگهداری حیوانات در منازل سبب گسترش این بیماری خواهد شد که کمیته اتلاف حیوانات زیانکار شهرداری در کاهش میزان سگهای ولگرد و ایجاد محیط امن شهری نقش موثری دارد .
نیکنام برای پیشگیری از این بیماری تاکید کرد: مشاغلی چون پرسنل دامپزشکی محیط زیست و محیط بانان و موارد مشابه که با حیوانات مشکوک اعم از وحشی و اهلی سر و کار دارند به عنوان پیشگیری باید واکسینه شوند.
وی در خصوص علایم این بیماری عنوان کرد: علایم بالینی این بیماری در انسان شامل چهار مرحله از جمله مرحله نهفتگی (15 روز تا سه ماه) مرحله دوم بروز علایم اولیه (یک تا 10 روز) شامل تب و لرز، خستگی، تنگی نفس و استفراغ، مرحله سوم مرحله حاد عصبی که به دو فرم خشمگین و فلجی میتواند بروز کند و مرحله نهایی کما و مرگ است.